Pradžia > Uncategorized > Šeštas skyrius. „Savižudžiai“ augalai (angl. terminator crops) skleidžia vyriškąjį sterilumą

Šeštas skyrius. „Savižudžiai“ augalai (angl. terminator crops) skleidžia vyriškąjį sterilumą

„Savižudžiai“ genai sterilumui
Siekiant išvengti nuobodžių semantinių argumentų, „savižudžiais“ augalais čia vadinami bet kokie transgeniniai augalai, modifikuoti su „savižudžiu“ genu vyriškajam, moteriškajam ar sėklų sterilumui tam, kad ūkininkai negalėtų išsaugoti ir vėl pasėti sėklų ar siekiant apsaugoti patentuotas savybes.

Visuomenė pirmą kartą sužinojo apie „savižudžių“ augalų technologiją iš patentų, kurie bendrai priklausė JAV Žemės ūkio departamentui (USDA) ir Delta and Pine Land kompanijai. Pasaulyje vyko didžiuliai protestai ir Monsanto, kuri įsigijo Delta and Pine Land patentines teises, atsisakė vystyti tame konkrečiame patente aprašytus „savižudžius“ augalus. Vis dėlto, kaip išsiaiškino Ho ir Cumminsas, konstruoti sterilumui yra daug būdų ir kiekvienas iš jų yra atskiro patento subjektas.

Paaiškėjo, kad Europoje, Kanadoje ir JAV nuo XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžios buvo atliekami „savižudžių“ augalų lauko bandymai ir keletas rūšių jau komerciškai auginama Šiaurės Amerikoje [74]. Jungtinėje Karalystėje vertinant GM augalų poveikį augalijai ir gyvūnijai ūkiuose, GM rapsai, tiek pavasarinė, tiek žieminė rūšys, modifikuoti, kad būtų vyriškai sterilūs, sudaro didžiąją dalį.

GM rapsai yra „savižudžiai“ augalai
Šių GM rapsų vyriškojo sterilumo sistema susideda iš trijų linijų.

Vyriškojo sterilumo linija yra išlaikoma „hemizigotinėje“ būsenoje, t. y. tik viena „savižudžio“ geno kopija, barnazė, sujungta su atsparumo glufosinatui genu. Barnazės genas paleidžiamas promotoriaus (geno jungiklio), kuris yra aktyvus tik dulkinėje ar vyriškoje žiedo dalyje. Barnazės geno ekspresija dulkinėje paskatina baltymo barnazės, kuris ardo RNR ir yra stiprus ląstelės nuodas, didėjimą RNR. Ląstelė miršta ir sustoja dulkinės vystymąsis, taigi negaminamos žiedadulkės. Ši vyriškojo sterilumo linija yra sukuriama hemizigotinėje būsenoje kryžminant su ne GM rūšimi ir naudojant amonio glufosinatą sunaikinti pusę palikuonių kartos augalų, neturinčių prisijungusio H-barnazės transgeno kopijos.

Vaisingumo atstatymo linija (angl. the male restorer line) yra homozigotinė (su dviem kopijomis) su vaisingumą atstatančiu genu, barstar, kuris taip pat sujungtas su atsparumo glufosinatui genu. Barstar genas taip pat yra kontroliuojamas specialaus promotoriaus, kuris veikia dulkinėje. Jo ekspresija duoda barstar baltymą, kuris yra specifinis barnazės inhibitorius, taigi neutralizuoja pastarosios veikimą.

Vyriškojo sterilumo linijos ir vaisingumo atstatymo linijos kryžminimas sukuria F1 hibridą, kuriame barnazė yra neutralizuojama barstar, taip atkuriant dulkinės vystymąsi, kad ji galėtų gaminti žiedadulkes.

Gali būti įrodyta, kad F1 hibridas iš tikrųjų paskleidžia tiek atsparumo herbicidui genus, tiek savižudžius genus vyriškajam sterilumui savo žiedadulkėmis, su potencialiai triuškinančiu poveikiu žemės ūkio ir gamtinei bioįvairovei. Tai daro Jungtinės Karalystės ir JAV vyriausybių šių augalų, kaip būdo „sulaikyti“ ar „užkirsti kelią“ transgenų plitimui, skatinimą pajuokos objektu. Tikrasis tokios rūšies genų inžinerijos tikslas yra apsaugoti kompanijų patentus.

Kategorijos:Uncategorized
  1. Kol kas komentarų nėra.
  1. No trackbacks yet.

Parašykite komentarą