Pradžia > Uncategorized > Įžanga

Įžanga

Nepriklausomo mokslo grupės (angl. Independent Science Panel, ISP) nariai apžvelgė plačius paskutiniųjų dešimtmečių genų inžinerijos mokslinius tyrimus ir kitus įrodymus. Dauguma iš grupės narių kartu su daugiau nei 600 mokslininkų iš 72 šalių pasirašė 1999 m. inicijuotą „Atvirą pasaulio mokslininkų laišką visoms vyriausybėms“ [1], kviečiantį skelbti moratoriumą genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) paleidimui į aplinką, drausti patentuoti gyvenimo procesus, organizmus, sėklas, ląstelių linijas ir genus, ir pradėti išsamų viešąjį žemės ūkio ateities ir maisto saugumo tyrinėjimą.

Mokslo raida ir kiti įvykiai nuo 1999 m. patvirtino mūsų susirūpinimą dėl genų inžinerijos, genetiškai modifikuotų augalų ir maisto saugumo. Tuo pačiu metu skirtingų darniosios žemdirbystės formų sėkmė ir nauda yra nepaneigiamos. Dabar surinkti įrodymai yra rimtas argumentas pasaulyje uždrausti GM augalų paleidimą į aplinką ir atverti kelią visapusiškam perėjimui prie agroekologijos, darniosios žemdirbystės ir ekologinio ūkininkavimo.

Įrodymai apie tai, kodėl GM augalai yra neperspektyvus pasirinkimas darniai ateičiai, pateikiami pirmojoje ir antrojoje dalyse, o trečiojoje pristatomi įrodymai apie darniųjų žemdirbystės metodų sėkmę ir naudą.

Pastaba
Šis darbas yra gausios literatūros santrauka. Mes įtraukėme kiek įmanoma daugiau pirminių šaltinių, tačiau daug cituotų darbų, nurodytų nuorodų sąraše, patys yra plačios mokslinės ir kitos literatūros apžvalgos, pateiktos įvairioms, prašiusioms įrodymų, nacionalinėms ir tarptautinėms institucijoms.
—–
Pateikdami ISP pranešimą, ISP nariai yra atsakingi už tas sritis, kuriose jie turi specifinę kompetenciją, kartu pritardami pranešimui kaip visumai. Kiekvienas ISP narys taip pat pripažįsta kitų ISP narių kompetenciją ir autoritetą tose srityse, kuriose jis pats neturi specifinės kompetencijos.

Kategorijos:Uncategorized
  1. Kol kas komentarų nėra.
  1. No trackbacks yet.

Parašykite komentarą